fredag 4 mars 2011

Släpp något, få något annat

Den här veckan har jag vaknat 03.30, varje dag. Varje morgon! Helt overkligt att vakna så tidigt när man är så trött. Och jag har funderat - har inte funderat och insett att det bara är som det är. Är man sjuk, så får man följa med i det som är. Det är som jag haft en tegelsten inuti. I brösthöjd. Tungt och flåsigt. Svårt att få luft. Försökt följa med och insett att jag ofta kan ha en fallenhet för att intellektualisera det som jag har problem med i kroppen. Att ha en tendens till att tro allt ligger på ett annat plan än det fysiska. Egentligen. Men eftersom vi är fysiska varelser, manifesteras självklart delar i den fysiska kroppen. Obalanser. Som vi alla dras med mer, eller mindre. När jag är sjuk, vill jag gärna bagatellisera det hela, tro att jag ska tänka mig frisk. Men faktum är att jag behövt något annat. Något starkare. MEN. Medicinerna har inte hjälpt mig. Istället för att bli besviken, envist sega mig vidare så har jag den här gången stannat. I det som är. Det kan vara ångestladdat att inte få luft. Inte den här gången. Bara trångt och smalt inuti. Men själva andetaget har liksom dragit sig vidare neråt, inåt och låtit problemen i brösthöjd stanna där. Tänkt mig andetaget som tar mig igenom det hårda. Och förstått att jag inte har astma. INTE. Varje år får jag ungefär samma typ av infektion i bröstkorgen. Varje gång jag går till sjukvården hävdar läkarna att jag har astma, att jag ska ta kortison, inhalera. Jag har motvilligt gått med på detta, i år till och med tänkt att jag ska verkligen ta till mig vad de säger. MEN. Inget har blivit bättre. Ingenting... Mot bättre vetande har jag lyssnat. Nu tar jag kommandot själv, vill få ordning på det jag tror att jag behöver.
Det är den ena sidan av att jag stannat inomhus, lätt kallsvettig och blek, med svårt att få luft.
Den andra sidan är: Jag har slutat tänka. Slutat älta. Slutat fundera. Bara siktat på andetaget. En kväll föll längtan över mig så kapitalt att jag bara plötsligt hade tänt mina ljus och stod i min sekvens. Frid. Trots svidandet i luftrören. Det gick förbi och bortom. Och min kropp var mjukare. Mjukare än för 6 år sedan när jag fick mina diskbråck. Något annat kom fram. Mjukheten över att ha släppt något. Ni vet, när man bara släpper taget och något annat manifesteras. Något som man sökt men inte fått fatt i. Något som när man slutar leta tar sig till ytan. När önskan och viljan av att se och möta mig själv övervinner det som gör ont. Kanske är jag lite dramatiskt lagd :) Men när min kropp plötsligt viker ihop sig som den inte gjort på många år, då inser jag att det är möjligt. När man släpper något, får man något. Och sista årets mantra att allt har två sidor överraskar mig än en gång. Och om det är möjligt för mig, då är det det för dig. Skön helg önskar jag er kära vänner!

8 kommentarer:

 1. "När man släpper något, får man något" Så är det hela tiden, Hela Livet... tänker jag
  Marie JM

  SvaraRadera
 2. Så väl du prickar in de tankar jag har i mitt huvud just nu. Jag är också sjuk, och jag tror hela tiden att jag ska kunna tänka mig frisk. Men det är inte så lätt. Försöker släppa taget och flyta med istället. Tror ju någonstans att allt har en mening, även ett ovälkommet virus. Kram

  SvaraRadera
 3. Marie och Maria, visst är det väl så? Vi släpper taget om något och får något annat... Maria, krya på dig, snart står vi på mattan igen. Kram!

  SvaraRadera
 4. Det är som att insikterna ramlar över en ibland. Och kanske extra mycket det senaste året?! Hur vi mer&mer lär oss se och känna bortom det ytterst kroppsliga. Tänker och känner ofta som du; att när en dörr stängs, så öppnas ett fönster istället. Ytterligare ett lager har skalats bort. Kram och medlycka!

  SvaraRadera
 5. du ger mig lektioner i dina texter,
  precis med perfekt timing det jag behöver höra.
  nästan läskigt ibland!
  kramar!
  tack!

  SvaraRadera
 6. Nina, ja nog har det varit det. Sista året. För oss :) kramar om dig!
  Sara, tack själv! Kramar och kramar

  SvaraRadera
 7. Så jäkla häftigt! Och så sant att det händer något när man släpper taget, stänger en dörr för att kunna öppna en annan eller bara släpper för att vara just där man är. Inspirerande att höra och hoppas du mår bättre snart. Kram

  SvaraRadera
 8. Tack, tror det vänder nu!

  SvaraRadera