måndag 5 oktober 2009

Två maskiner som en


Ser på en talkshow jag verkligen gillar. Skavlan med olika gäster. I det här programmet var en hjärnforskare med, Jill Bolte Taylor och hon var verkligen något extra. Hon har varit gäst hos Oprah Winfrey inte mindre än tre gånger och hennes bok Min stroke har legat på New York Times bästsäljarlista. Måste läsa den!
På morgonen den 10 december 1996 förändrades Jill Bolte Taylors liv totalt. Den då 37-åriga hjärnforskaren drabbades av en kraftig stroke då ett blodkärl brast i vänstra halvan av hjärnan. Inom loppet av några timmar försvann förmågan att tala, läsa, skriva, gå och hennes minne var i det närmaste helt utraderat! När hon beskrev hur hennes hjärna hade gått från vänster till höger halva och hur hon kunde registrera hur förloppet var, då rös jag. Inte för att det var otäckt utan för att hon kunde förmedla ett intresse för sin egen kropp och en glädje! Det tog henne åtta år (!) att tillfriskna helt och hållet, vilket hon gjorde tack vare en otrolig envishet och sin kunskap om hur den mänskliga hjärnan fungerar. Idag anser Jill att stroken var det bästa som kunde hända henne. Hon såg strålande ut, var ett levande bevis på att man kan ta sig igenom riktigt svåra saker som händer i livet och komma ut på andra sidan med tacksamhet, ny kunskap och värme. Hennes största vinst efter sjukdomen var att hon var mer i nuet nu. Hmm. Det känner vi igen!
Forskningen visar att höger hjärnhalva och vänster hjärnhalva egentligen är två separata "maskiner", som hon uttryckte det. Vänster står för logik, analys och förmåga att fokusera på en sak i taget. Något som anses som generellt manligt, vilket också forskningen visar, att det är! Den högra har mer av medvetenhet, kreativitet och simultanförmåga, något som också anses som generellt kvinnligt och som också hjärnforskningen bekräftar. Obs! Allt är generellt :) Men då gäller det att stimulera sin motorväg mellan hjärnhalvorna, corpus callum, till att få en riktigt bra förbindelse mellan de två "maskinerna". När hon fick sitt stroke hade hon känt att när höger halva tog över, blev hon helt euforisk och totalt i nuet. När vänster halva tog över, blev hon rationell och insåg att hon behövde ringa och få hjälp. Ändå tog det henne en väldigt lång stund att ringa det där samtalet för att halvorna inte samarbetade riktigt på grund av blödningen.
Så är det det som händer när vi yogar? Att vi lyckas ta oss helt till höger halva, bli euforiska och ändå så totalt i nuet? Tänk va spännande!

8 kommentarer:

 1. hej hej!
  jag såg det avsnittet, det var riktigt intressant.

  ljus*
  /S

  SvaraRadera
 2. Javisst var det?! Extra mycket kanske för dig? Kram

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för detta inlägg. Jag skickade boktipset till mina föräldrar då min mamma fick stroke vid 50 års ålder, nu 4,5 år sedan. Jag tror att yoga är väldigt bra för kropp och själ och förebygger många sjukdomar. Tack för en bra blogg! Ska läsa alla inlägg nu. Namaste

  SvaraRadera
 4. Åh hej Anna och välkommen hit! Jag är väldigt spänd på den boken själv - vilket livsöde! Namaste

  SvaraRadera
 5. Det låter ju helt otroligt intressant!
  L

  SvaraRadera
 6. Hej, kom in mitt i programmet. Vilken kvinna, vilken energi. Visste inte att hon skrivit en bok, den måste läsas

  SvaraRadera
 7. Etter ditt inspirerende innlegg fant jeg dette klippet på Youtube hvor Taylor og Oprah trekker paralleller fra hennes "tilstand" til en tilstand yogis bruker år på å nå.

  Takk for dine mange gode innlegg. Du er en stor inspirasjonskilde.

  http://www.youtube.com/watch?v=1nDZA7SwFpA&feature=related


  Monica

  SvaraRadera
 8. Monica! Tack för dina ord och framför allt tack för ditt youtubeklipp. Fantastiskt! Känns som vi kommer att höra talas väldigt mycket om denna speciella kvinna, Jill Bolte Taylor.

  SvaraRadera