fredag 22 maj 2009

Lät otäckt - kändes bra

I Budapest bestämde jag mig för att lägga väldigt mycket fokus på uppvärmningen, mer än jag gjort tidigare. Att försöka göra varje cirkel till en ny, inte repetera. Stanna i varje liten stund, i varje cirkel. Det är så svårt! Nu är jag uppe i 40 varv åt varje håll. Överallt. Genom hela uppvärmningen. Bestämde mig också för att öka successivt och det tror jag var klokt. För varje gång jag ökar kan jag känna det i benen och sedan efter ett tag känner jag att det är dags att lägga på 10 varv. Idag kändes det som något lossnade i foten, det brakade och knakade i fotbenen, på själva fotryggen. Har aldrig varken hört eller känt det tidigare. Lät otäckt men det kändes bra! Har haft så stela fotleder och verkligen kämpat med de här snurrarna som tidigare kändes som något jag bara gjorde för att få göra det "riktiga". Sedan. Men som det är i yogan, när man minst anar det händer något nytt. Ofta något jag inte kunnat förutse. Inser mer och mer vilken enorm kunskap man bör besitta som yogalärare. Självklart kan man inte kunna allt, men sambanden och vad som hänger ihop med vad i kroppen - en förutsättning för att inte leda folk fel. Eller skada sig. En del saker märks inte heller direkt, ändå viktigare att hålla koll och fokus på hur människor gör sina positioner. Om du som lärare kan göra varenda position själv spelar inte så stor roll, det viktiga är att veta hur och varför. Skulle vilja studera yogateori någonstans! Som att ta en kurs på universitetet. I Sverige! Det önskar jag mig!

3 kommentarer:

  1. Blev oerhört nyfiken på att lära mig mer om i vilken form du värmer upp? Menar du solhälsningar eller dans etc? Jag är en hängiven yogini som gärna provar nya vägar!

    SvaraRadera
  2. Snurrar lederna åt olika håll. Alltid lika många varv åt båda hållen. Kan låta banalt men när jag har gjort hela min uppvärmning med 40 varv åt varje håll tar det en halvtimme. Är sedan varm och mjuk och redo för en serie. Huvud och nacke. Axlar. Armbågar med underarmar. Handleder. Bålen. Höftpartiet. Knän som också snurrar fotleder. Fotleder när man har fotryggen i golvet. Ja den gör ofta ont! Till sist ryggraden. Gör detta stående. Finns andra varianter man gör sittande. Svårt att beskriva med ord, blir lite fattigt utan bilder. Men alla leder hänger ihop med andra delar inombords. T ex så hänger anklarna ihop med vätskorna i kroppen. Att rotera i midjan hänger ihop med med nedre buken och framsidan av kroppen. Osv. Blev du klokare av mitt svar?? :)

    SvaraRadera
  3. Jag blev mycket klokare. Det låter dessutom mycket intressant!

    SvaraRadera