torsdag 27 september 2012

Den heliga kon

Vi som yogar vet att vi blir känsligare, mer mottagliga för det som kroppen säger. Det som vi har dolt, gömt eller missat i vår egen kropp. Som hänger ihop med vårt sinne. Och ibland har det nästan känts som att en mängd krämpor eller trassel dyker upp när man börjar med yoga. Det är ju inte så konstigt. Egentligen. Jag ser det som att man kommer åt i hörnen inombords också. I sin städning. Eller sin frigörelse. Eller vad man vill kalla det hela. Jag har hittat ett redskap till. Maten. Inom ayurvedan säger man att maten är medicinen. Och att vi också är individuella. Som i allt. ALLT. Hur vi fungerar, hur vi ser ut genetiskt, hur vår konstruktion ser ut, vilken dominans vi har av elementen i vår kropp, vilken tid på året det är, vilken ålder man själv befinner sig i, var på jorden man är - ja ni vet, hur många delar som helst. Men ändå är det maten som är medicinen. Och för mig, som sedan jag började med LCHF har mått så väsentligt mycket bättre i min kropp har det varit en riktig ögonöppnare. Vad maten gör med oss. Eller inte gör. Och jag har vågat prova. Vågat vidga min horisont. Och nej, jag är inte ute efter att provocera, jag vill bara diskutera även om någon tycker att jag är besvärlig. Jag kan verkligen känna när jag ätit kolhydrater, hur tung jag blir både i kropp och sinne. Och jag vet att det är en helig ko i yogasammanhang. Eftersom många som utövar yoga är vegetarianer så äter många också ganska mycket kolhydrater. Jag sticker ut hakan nu och visar var jag står. Och tänk vad jag försökt passa in i det där mönstret. Tänk vad jag ansträngt mig. Med fel mat! För mig. Och kanske inte bara för mig, när undersökning efter undersökning och forskning nu visar att vi mår bättre med riktigt fett i form av smör, avocado och oliver. Rent biologiskt är vi designade för att äta protein i form av fisk och kött. Men inte spannmål.  Det har blivit någon slags mix av åsikter och moral när man kritiserar LCHF. Som jag ser det. Men återigen, LCHF handlar om att äta fett istället för kolhydrater.  Och nej, jag försvarar inte en taskig djurhållning eller sätt att frakta boskap på. Självklart inte. Men när den föda vi som art har ätit och klarat oss bra på genom årtusendena ska ses som en extrem diet, då blir det mer än märkligt. Dessutom förespråkar LCHF även en ren mat, ekologisk helst, utan tillsatser. När det är ett paradigmskifte på gång då blossar naturligtvis många diskussioner upp, och det finns stora intressenter i kolhydratindustrin också. Som man liksom bara trott finns i köttindustrin. Sedan i början på året har jag läst ett gäng böcker för att vidga min horisont. Här följer min lista om du också är intresserad av hur maten påverkar dig;

Matrevolutionen av kostdoktorn, Andreas Eenfeldt . En bok som på ett lättfattligt sätt beskriver vår utveckling som homo sapiens och vad vi överlevt på och är designade för.  Man blir lite chockad och fundersam. Andreas är läkare och blev helt omvänd från det traditionella sättet att se på kosten när han läste;

Good calories, bad calories, fats, carbs and the controversial science of diet and health av Gary Taubes. De här är en riktig tungviktare och fruktansvärt intressant. Men jag kan inte läsa långa stycken i taget, så mycket att ta in och tänka på. Taubes är en amerikansk vetenskapsjournalist som är den enda som vunnit tre Science in Society Journalism awards. Han har sammanställt fakta på ett journalistiskt exemplariskt sätt. Och smular sönder myten om att vi kan mäta allt i kalorier. Det går inte att mäta så, det inser man en gång för alla när man läser boken. Det handlar om VAD kalorierna består av. Naturligtvis!

Vegomyten, maten, rättvisa och en hållbar framtid av Lierre Keith. Keith är personen som var vegan i 20 år och som blev väldigt sjuk på grund av sin kost. Den här boken utmanar det man hittills lärs sig om vegetarisk mat. Författaren menar att det storskaliga spannmålsjordbruket förgriper sig systematiskt på jorden. Odlingen av vegetarisk basföda som ris och soja gör att vattenreserverna sinar. Den biologiska mångfalden minskar, jorden utarmas och klimatförändringarna påskyndas. Gräsätande idisslare ska äta det som vi inte kan - cellulosa - och förvandla den till det vi behöver - protein och fett. Hon menar också att man inte ska avstå från kött men välja omsorgsfullt, för hälsan och för vår gemensamma framtid. Den här boken är känslomässig i vissa avsnitt, som det kan bli när man skriver sin egen historia. Det behöver inte förta något men i vissa lägen skulle jag önskat att det hade skurits mer i texten. Dock är den viktig som inlaga i att vegetarianer ofta förutsätter att de är klimatsmartast.

Brödberoende av hjärtläkaren William Davis. En bok som i varje siffra som presenteras har en undersökning i ryggen. Otroligt lärorikt. Davis förespråkar en kost som ligger nära LCHF med ett totalt uteslutande av veteprodukter och andra glutenrika spannmål, liksom allt tillsatt socker. Tar du bort vetet öppnar du vägen för en permanent viktminskning (om du behöver det) samtidigt som du eliminerar sjukdomsrisker och botar många vanliga hälsoproblem. Han är också emot de "hälsosamma" fullkornsprodukterna. Boken är så väl underbyggd att det känns som att gå i skolan igen när man läser den, vetenskapliga referenser till varje påstående. Han myntar ett uttryck - vetemagen - det säger allt för mig.

Utöver de här böckerna har jag ett gäng kokböcker, bland annat LCHF för vegetarianer av Pauline Demtriades & Katarina Wikholm. För den som inte vill äta kött finns här många fina recept. De slår hål på åsikterna om hur nyttig frukten är. Den består idag mest av socker. Och det är lite skönt att läsa och förklarar för mig varför jag nästan var fruktberoende en period. De vitaminer och mineralerna som många vill få i sig via frukten, får man många gånger om i grönsakerna.  LCHF för tjejer, supermaten på medelhavsvis av Cathrine Schück och Lars-Erik Litsfeldt. Tjejer mår oftast bättre på att ta bort mjölkprodukter till stor del och istället välja oliver, olja, nötter och avocado som främst fettkälla. Massor av goda recept med medelhavspreferenser. Ferryfood av Björn Ferry och Cathrine Schück. Björn Ferry som tog OS-guld och som hade lagt om sin kost 7 månader innan guldloppet. Den här boken tar effektivt död på myten om att man behöver kolhydrater när man tränar. Den förespråkar ren och enkel mat. Ät dig stark och frisk helt enkelt.

Det finns en mängd bloggare också och kunniga personer som www.kostdoktorn.se och www.annahallen.se Allt finns att lära och tänka om kring maten. Har du redan en fungerande kost för dig så är det toppen. För mig har jag äntligen hittat rätt. Hoppas du också gör det!

16 kommentarer:

  1. Hej Annika! Nu tycker jag att du är modig. En köttätande Yogi. Tack för tipsen och för en innehållsrik blogg.
    Jonas

    SvaraRadera
  2. Tack Jonas och välkommen hit! Tja, jag vet att när jag skriver om det här då brukar kommentarerna vara få men jag tror att många funderar på det hela.

    SvaraRadera
  3. Jag har föjlt din blogg länge utan att ha gett mig till känna. Här träffar du mitt i prick på vad jag själv har upplevt. Den stillheten som bli i kroppen, när inte matsmältningssystemet är i obalans, är underbar. Det blir liksom mer plats för yogan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina och välkommen! Och tack för dina rader, du har exakt samma upplevelse som mig, skönt att höra.

      Radera
  4. ja, jag kommenterar inte heller när du skriver om LCHF....Jag är ju vegetarian. Övertygad sådan. Så lite...eller ganska mycket faktiskt...stör din matövertygelse mig. Fast jag måste erkänna att sedan jag dragit ner på bröd och pasta (i Italien är pastan ju helig!!!) så har jag plattare mage...fast det är väl enda skillnaden då.
    Mmmmm....måste testa vidare...fast kött och fisk; nej tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du ändå skrev idag :) Lite tråkigt att min övertygelse stör dig ganska mycket som du skriver, för din övertygelse stör inte mig. Inte alls. Och det är väl just det där jag kan möta hos en del människor som äter vegetarisk kost, att de har svårt att se att något annat också är bra. Sedan talar fakta för sig själv, att kolhydrater främjar inflammationer i kroppen, det finns det ganska mycket forskning på idag. Till ex så slutar cancerceller att växa när man tar bort kolhydraterna. Bara det är ju otroligt intressant tycker jag. Inte så att det tar bort cancern men själva cancercellerna fortsätter inte att växa.
      Och Marika, skönt att du mår bra på din kost, det är ju det jag också gör!

      Radera
  5. Liksom Marika håller jag mej lite skymundan när det kommer till lchf, det är egentligen inget 'statement' utan snarare för att det inte riktigt intresserar mej. Helt enkelt & ärligt. Jag kör en "egen kombo" som jag mår bra av och känner att jag inte behöver titta åt något annat håll just nu. Det enda jag kan säga är att jag är glad för din skull :) och det är alltid inspirerande i sig när någon hittat rätt!
    Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nina, så är det ju också naturligtvis, olika saker i tillvaron intresserar olika mycket. Skönt att hitta sitt, och du har ju också gjort det. Det jag ville med mitt inlägg är att visa att bara för att man utövar yoga måste det inte innebära att du äter vegetariskt då det handlar om kolhydrater. Sedan har jag ju hittat kokboken som handlar om lchf och vegetarisk kost som är toppen tycker jag. Jag äter fisk varje vecka och kyckling, ibland vilt och ibland ekologiskt lammkött. Men blandar upp rejält med de vegetariska rätterna. Faktum är att jag äter mer lagade grönsaker nu än tidigare :)
      Tack för att du ändå skrev, kram!

      Radera
  6. Annika. Jag tycker att du är så modig som skriver om det här, det är liksom politiskt inkorrekt att göra det du gör men för mej betyder det mycket. Jag mår inte alls bra på bönor och linser och jag har försökt och försökt! Men det kanske inte är rätt väg för mig att gå. Tack!
    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och jag tvekade faktiskt innan, vet att det är kontroversiellt fast det inte borde vara det. Jag kan själv inte äta bönor och linser, min son är allergisk mot baljväxter så jag förstår dig helt. Det finns som tur är annat att välja på idag!

      Radera
  7. Det här var skönt att läsa! Jag var vegetarian i många år men har på grund av olika problem i mitt skelett blivit tvungen att börja äta kött. Lite kyckling ibland. Och ibland äter jag lite fisk. Det har blivit en stor skillnad för mig i min kropp. Och jag behöver faktiskt det animaliska proteinet fast jag inte vill tro det. Så tack för att du skrev!
    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och jag känner också flera som har fått lov att börja äta animaliskt protein efter åratal av vegetarisk kost. Många tycker det är svårt och klarar inte av det, de har heller inte mått så bra. Tack för dina synpunkter!

      Radera
  8. hej rara i dagen*** jag borde verkligen se över vad jag äter. jag vet jag äter aldleles för mycket bröd, så brödberoende är jag alldeles säkert, och mår inte riktigt prima av det heller vet jag. kan doppa mjukbröd i mjölk hur många som helst om kvällen, och jag vet ju hur känslig kropp jag har så det är bara dumt att inte föröka sätta sig in i vad just jag behöver. bra du påminner, och visst är det personligt vad som fungerar...! så tack för dina ord, det är så nyttigt för mig att få läsa här hos dig...***
    vad kul att du gillade Ellas fina nackvärmare och annat. jag skulle verkligen kunna handla hur mycket som helst hos henne, så speciella också, vackra och värmande. längtar tills de kommer för här är det kallt men inget regn gudskelov. ska ut i trädgården och se om jag får ner de sista lökarna i jorden nu när Liten sover :)

    kramar mot helgen, Lycke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm personligen tror jag att vetet är den allra största boven, dels för att den är så söndermanipulerad och korrigerad. Vetet är hälften så högt mot tidigare och ger tre skördar per år istället för en och redan där förstår man ju hur mycket som förändrats. Tack rara du för dina ord! Stor kram och ennackvärmare får det nog bli framöver ;)

      Radera
  9. Spännande Annika! Jag tror också på mindre socker/kolhydrater, och tycker mig också må bätttre utan. Debatten är underlig ibland.

    Spännande med auyrveda också, maken är insatt och jag är nyfiken.. finns nog en del att hämta där för en inflammationsbenägen kropp som min.

    Kram du sköna böna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack du fina Milla :) Och ja det är spännande, speciellt när man lyfter bort skygglapparna och de invanda åsikterna. Kram!

      Radera