måndag 5 december 2011

Starka ben

Så glad i min yoga. Att jag hittade den. Från första början. Och min egen yoga med min egna serie, som jag gjort så länge nu, i flera år faktiskt. Som den har hjälpt mig. Hur stark jag har blivit. Framför allt i benen, benen som vi står på, vår förbindelse neråt jorden. Så viktigt att orka stå på sina ben. Mycket viktigare än att kunna stå på huvudet, om du frågar mig :) Ser att mycket av yoga idag handlar om att sitta. Och från början var ju det så, man satt väldigt mycket. Asana betyder ju egentligen sittande position. Men idag när vi inte använder våra ben så mycket så behöver man hitta tillbaka till den självklara styrkan i våra ben. För mig som alltid känt mig svag i benen är det en fantastisk känsla att faktiskt orka stå på benen och göra mina rörelser fullt ut. Och att det jag lär ut i mina grupper handlar väldigt mycket om att stå. På. Sina. Fötter. Stärka benen. Ha raka ben, så många som gärna böjer lite grann där benen ska vara raka. Många som tränat andra stilar och som har svårt att hitta styrkan i benen. Kan nästan kännas som att gå bakåt tror jag, om man är van att slacka lite där det ska vara sträckt... Jag kan känna när jag går att jag sträcker ut hela mina ben, hela vägen. Och det är en så otroligt befriande känsla. Ja, visst sitter jag också och ligger i yogan. Naturligtvis. Men det är inte samma utmaning för mig, det är det stående som gör att jag stärker mig. Just nu så glad i att använda benen.

På klippet kan du se den första lilla snutten av den första serien Balakrama, en av Shadowyogans tre introducerande serier. Emma Balnaves yogar.

9 kommentarer:

 1. Det är vackert.
  Carina

  SvaraRadera
 2. Hej hej!
  Älskar den viedion, tror du har visat den förut! Det ser så behagligt ut och ändå vet jag att dit kommer man inte i första taget. I början är det lite tuffare. Jag har nog rätt starka ben, men jag har inte koll på mina överrörliga leder så jag har yogat lite fel och fått ont. Just nu fokuserar jag på att hålla vader och handleder stilla, se till att de trampar ordentligt ner i mattan.

  Ljus*
  /V

  SvaraRadera
 3. Viralila - det har jag kanske :) Det finns flera klipp på de olika serierna på youtube. Och du har så rätt, det ser så lätt ut, men det är precis motsatsen. Att vara överrörlig kan vara mycket svårare än att vara stel när man ska yoga, fast de flesta tror att det är tvärtom. Det viktiga är att du blir stabil, tar dig ner och upp på samma vis - om du förstår? Bra att du har koll! Kram

  SvaraRadera
 4. Jag känner precis som du, det är så skönt med starka ben och att orka med att göra alla stående. Det är stärkande!
  M

  SvaraRadera
 5. vill så gärna bli undervisad utav dig!
  har nämligen så många frågor just om benen, om att sträcka dom,
  om knäna, när man ska aktivera och 'lyfta upp' knäskålen och när det är bättre att låta knäna vara lite mjuka, och därmed inte översträcka.
  samma sak med rumpan i yoga. hur mycket bör man aktivera stora gluteus muskeln. och när bör den vara avslappnad?!
  så många frågor.
  tycker om att läsa hur du relaterar till benen. balans och vår förbindelse med jorden.

  kramar

  SvaraRadera
 6. Åh Sara, så fint sagt. Tack! Så mycket jag skulle vilja säga och visa, men det går ju inte :) Kanske ses vi någon gång. Till mig är du alltid välkommen! Kramar

  SvaraRadera
 7. Vackert. och så viktigt också med benen. du får mig verkligen att bli medveten om hela kroppen. jag har faktiskt ringt och hört mig för om det är några nybörjargrupper i yoga som startar snart. fick veta att det blir några dagar i mellandagarna...funderar på att gå men undrar hur jag ska orka (ler)
  och ja! den där längtan till motsatsen..så ofta det blir så. och den där drömmen om sommaren...som oftast är så mycket mer underbar..än vad den allt som oftast blir..


  kramar om, Lycke

  SvaraRadera
 8. Åh Lycke! Hoppas du går och får en dos yoga. Och att det passar dig. Att din lärare ser DIG. Kramar!

  SvaraRadera