måndag 12 december 2011

Nedräkningen har börjat

Nu börjar nedräkningen till Musikhjälpen, klockan 18:00 ikväll drar vi upp volymen och bidrar genom att önska en låt - Skicka ett SMS till 72 999 med belopp 50, 100 eller 200 + din låtönskning (låt, artist och ev motivering).


Musikhjälpen sänder live dygnet runt 12-18 december i P3 och SVT Play från en glasbur på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Bara att få höra Jason (Timbuktu) i livesändning gör det hela extra lyssnarvärt. I mina öron :) Och jag tycker det är ett så fantastiskt initiativ och det brukar vara kanonbra. Lyssna även om du inte gjort det tidigare. Och bidra med lite pengar. En god julklapp som andas yoga rakt igenom. Hos mig. Musikhjälpen.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3946&grupp=13220


Information om Musikhjälpen 2011
Alla barn har rätt till avgiftsfri utbildning. Det står i Barnkonventionen som inrättades 1989. Att få gå i skolan är enligt FN en mänsklig rättighet. Ändå är det idag upp emot 100 miljoner barn som inte får ta del av den rättigheten. En majoritet av dessa är flickor.

Fattigdom, tidiga äktenskap med tonårsgraviditeter som följd, föräldrars utbildningsnivå, rädsla för våld eller övergrepp på vägen till skolan. Det är några av förklaringarna till varför många flickor inte går i skolan eller fullföljer sin skolgång.

Problemet med att flickor inte får gå i skolan är värst i länder där fattigdomen är stor och där det råder konflikter. Länderna kring Sahara (tex Nigeria, Somalia, Eritrea, Sudan, Etiopien) och södra Asien (tex Afghanistan, Pakistan, Yemen) räknas till de områden där flickor är värst drabbade. I exempelvis Mali är endast en fjärdedel av alla skolelever flickor. I dessa områden beräknar man att flickor istället lägger i snitt sju timmar per dag på hushållssysslor. Sju timmar som de hade kunnat spendera vid en skolbänk, precis som sina bröder.

En flickas skolgång betyder mycket socialt och ekonomiskt, både för henne själv och för hela samhället. Ju längre flickor får gå i skolan desto senare gifter de sig, desto färre barn skaffar de och desto bättre kan de ta hand om sina barn. Dessutom ser man att spridningen av HIV avtar samtidigt som barnadödligheten minskar i länder där flickor går i skolan. Det är dessutom bevisat att en flicka som har en mamma med utbildning har större chans att få gå i skolan.

Att investera i flickors skolgång är att skapa bättre livsvillkor – för alla.

4 kommentarer:

  1. Bra där!!! alltid så mycket klokt hos dig kära! och hoppas du lyckas hålla lugnet i julstressen, men det tror jag allt! här är man helt snurrig efter julfest för barnen på skolan. röd om kinderna. somnar gott..puss

    kramar Lycke

    SvaraRadera
  2. Tack för att du påminde! ;o)

    SvaraRadera