onsdag 27 juli 2016

Vågar du bli sedd undrar yogapolisen

De här sista veckorna har jag väntat in mig själv. Fast förankrad i att min yoga och mina lärares guidning leder mig. Jag har sovit, varit såå trött och ändå gjort roliga saker. Varvat husmålning med Skara Sommarland med barnbarnen. Och vetat utan ångest eller någon konstig känsla kring min yogaträning att när det är dags, då är det dags. Senaste veckan har jag vaknat runt klockan fem och det har känts som jag sovit tillräckligt, även när jag somnat sent. Jag vet att det är yogaklockan i mig som ringer då och i morse kände jag att det var dags. Så upp på mattan. Jag observerar mig själv när jag tar mig igenom de olika asanas som kommer som ett pärlband i mitt minne. På en del ställen är det stelt men vridningarna har uppenbarligen gjort det de är ämnade för, jag kommer längre helt enkelt. Och jag hör både Shandors och Emmas röster inombords. Det är så starkt, att jag har mina guider, som lotsat och givit mig råd.
   Och jag tänker på all denna mainstreamyoga som alla försvarar med näbbar och klor. Som om det vore en frihet att få skada sig själv långsamt, på bekostnad av kroppen. Som om alla vet vad som är bäst för dem att göra. Som om en dator ska guida dig i det som är själva kärnan av dig själv. Hur tokigt kan det bli? Och jag läser och hör ett nytt uttryck; yogapolis. Man är tydligen en yogapolis om man tror att den gamla kunskapen har mycket att erbjuda en nutidsmänniska. Och om man inte tror att man kan allt själv. Ja jo, vi har ju en inre lärare som vi behöver väcka, men vet du - handen på hjärtat - alltid om det är den inre rösten eller om det är ditt ego som talar? Egot som lockar med än det ena, än det andra. Som tar sig allt intrikatare vägar ju längre in i dig själv du färdas. "Nu är jag trött på de här asanas som jag gjort så länge. Jag gör lite fancy yoga, det har ingen dött av." Och. Så. Vidare. Kan det hänga ihop med att yoga inte är varumärkesskyddat? Som till exempel "medicinsk yoga" som Göran Boll har tagit patent på. Han var smart med sitt yoganamn. Medicinsk yoga låter tryggt för oss nutidsmänniskor. Då är det inget hokus pokus. Ingen rökelsedoftande yoga. Inga händer på din kropp som varsamt korrigerar och leder.  Det lite komiska i det hela när man utbildar sig inom medicinsk yoga är att man inte behöver ha yogat en enda timme, det som krävs är att du är sjukvårdsutbildad. Så inte ens han kräver att man ska ha utövat någon form av yoga, innan man utbildar sig till instruktör. Som jag ser det, är det en brist. Ja här talar en äkta yogapolis.  Yogapolisen som propagerar för att inte träna till en dator. Som propagerar för att inte träna när du har mens. Som propagerar för att det är viktigt att en lärare ser vad du gör och kan korrigera dig. Som propagerar för att ha koll på månen och himlakropparna för att de motsvarar ditt eget inre mikrokosmos. Som utan att darra på rösten hävdar allt detta med bestämdhet. Som propagerar för att det tar tid, att låta grunden sätta sig i din kropp. Som propagerar för att det är viktigast att du kan stå på dina egna fötter, att du kan sitta utan stöd. Varför ska du sitta i timmar och meditera och chanta om din ryggrad inte orkar med att sitta så länge? Varför inte ta det lugnt och utöka varsamt? Vad än den förinspelade rösten säger att du ska. För om du inte blir sedd, hur ska du då kunna ta dig vidare? Ja ja, jag hör redan alla argument för den så kallade inre läraren igen. Men om du inte har en lärare som ser DIG så tar du dig inte vidare. Till en viss nivå, javisst, men vet du hur långt du egentligen kan gå? Med en guide?  För i sanningens namn är potentialen enorm. Oändlig nästintill. Varför inte satsa på dig själv och ge dig själv det? Vågar du bli sedd?

Jag vet att jag retar gallfeber på en del när jag skriver det här, men det är min uppfattning och mitt sätt att utöva yoga. Jag har mött alldeles för många människor i min undervisning som tidigare yogat sig sönder och samman och även rent mentalt varit ute på ganska hala isar. Så för din egen skull, hitta en lärare som passar dig och som kan sin sak!

9 kommentarer:

 1. Bästa bloggen på länge. Det här resonemanget om att göra via en dator skulle man knappast prova när det gäller andra saker. Jag tror mycket handlar om att alla kan själva, t.ex fotografera eller bygga hus bara för att man tittat på Ernst och Martin Timell på TV. Sedan får elektriker och rörmokare komma och ställa allt till rätta innan kåken är förstörd. Den inre rösten brukar vara en bedräglig jäkel, det kan drogberoende vittna om. Den rösten brukar säga att en sup är ingen fara, och det är så gott med ett bloss till, och en liten sup till bara. Ja jag skriver väl för de redan frälsta men en mentor/guide som vet vad han gör är ovärdeligt, oavsett om man ska nyktra till eller vara rörmokare.
  Robert K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Robert! Och nej, det mesta man börjar med skulle man inte göra via skärmen men det är som du säger, man tror att man kan för att man har sett en bild eller film. Eller många bilder och många filmer. Men man vet ju inte om man gör rätt, man vet inte ens om man får med detaljer och annat. För att inte tala om andningen... Och det du skriver om egots röst när det handlar om hur den kan lura oss är klockrent. Dessutom är ju en av fällorna på den andliga resan just clarity, att man tror att man ser allt klart... Så många fallgropar och så mycket visdom som man behöver ibland från sin guide!

   Radera
 2. Annika jag tänkte på dig när jag äntligen kom iväg med mina lärare. En hel vecka med deras ord och ögon på mig. Bara det att de säger att jag är på väg. Inte klar. På väg. Tänkte också på videos som jag känner kyla över. Teknisk kyla. Hur man pratar sig igenom allt utan minsta lilla värme. Jag gillar när du är yogapolis. Vi behöver mera poliser överhuvudtaget tror jag. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fantastiskt när man får spendera tid med sina lärare? Och jag håller så mycket med dig i det du skriver om teknisk kyla. Tack, då fortsätter jag att jobba som yogapolis lite då och då :) Kramar!

   Radera
 3. Du retar inte gallfeber på mig i alla fall!
  Jag ser sanning i det du skriver. Sanning som kommer från erfarenhet. Det är inte svårare än så.

  Jag har nyligen haft fruktansvärda blödningar. Störtblödningar blandat med menstruation. I flera veckor...
  Gick till min yoga och min vägledare sa:
  Nej, med det i kroppen ska du vila.
  Men hon ville att jag skulle vara kvar där.
  Först kände jag mig lite stött. Som att jag inte kunde yoga ändå!
  Men sen så, visst hade hon rätt. Så jag satt på en matta och mediterade, så låg jag ner en stund och fick massage med olja av yogavän som pausade en stund.
  För mig är det yoga. Omhändertagandet av kroppen och själen.
  Att lyssna inåt på riktigt. Och ibland behöver man någon med kunskap som knuffar en i rätt riktning.

  Det betydde mycket för mig. Att i det jobbiga, slappna av och lyssna på kroppen.

  Jag tror på att lära sig, kunskap och fördjupning är svaret.
  Jag blir ju inte hjärnkirurg för att jag kollar på youtube=))

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Hannis vilken tur att du har en lärare som förstår och kan 🙏🏻 Man måste följa det kroppen säger och ibland inte göra det man tänkt. Varm kram och tack för att du förstår det jag vill förmedla. Det är ju alltid en del som avstår att kommentera när det skaver, det som jag skriver, så extra tack för dina rader!

   Radera
 4. Du vet att jag långt är med dej och att detta också är min hjärtesak. Det var nog först efter ett tag som jag insåg vad som menades med att Kundaliniyoga är en autentisk yogaform. Idag vet jag och är själatacksam att jag vågar stå rak i det. Ingen anpassning för att please:a någon, utan rakt på med mantran, mudras och tekniker, som inte lämnar någon oberörd. SEN finns det en liten vinkling på tekniken, som jag vill lyfta fram och det är att det inte är svartvitt. Så väldigt svårt att förklara, men för en kundaliniyogi fungerar pass online som en timer. Egentligen. För vi gör ju övningar på viss tid, alltså har man en timer med sig på yogamattan. Gör man kriyor och meditationer "tillsammans" med nån via en video, så är det typ latsmart ;) Utan att jag behöver öppna ögonen kan jag följa en röst. Jag gör det jag ska och effekten är vad den ska. Just då. MEN det är ju inget man lutar hela sin yoga mot, absolut inte, men som ett mjukt komplement och som en ibland livsuppehållande åtgärd är det litegrann som: tack-och-lov-för-tekniken ;)
  Kram kära du och som sagtm herregud, vad jag missat många inlägg! ❤️❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att jag inte förstått hur det fungerar med KY :) Men jag tror jag fattar och som du skriver,inget du lutar allt mot. Kram kram och tur att du läst ifatt nu ❤️

   Radera