tisdag 11 juni 2013

Inte skuldbelägga, bara kartlägga

Det finns ett uttryck som jag har otroligt svårt för. Som människor stoppar i halsen på andra. När det går bra för dem själva men inte för andra. Vad ska du lära dig av det här? eller Det finns en mening med det som sker, bara släpp taget nu! Kanske är det mest så att när andra uttrycker saker man själv tänker, men när det redan är smärtsamt över att det sker, då blir det för mycket. Utan några andra jämförelser så tänker jag på Karin Björkegrens Jones eller Kristian Gidlund, båda bloggare som jag följer och båda drabbade av cancer. De har uttryckt att människor ger tusentals goda råd. Fast de inte bett om det. I Karins fall har det också varit så att människor inom yogavärlden eller "den alternativa" sidan av livet har varit beskäftiga och haft åsikter om hennes val av behandling. Låt mig säga detta direkt - jag förespråkar ofta alternativa metoder, jag är intresserad av andra sätt att se på tillvaron, livet och jag har ofta haft en oförstående omgivning (inte familjen) till mina val. Men vem kan säga vad som är bäst för någon annan? Och varför ska man behöva höra fraser om lärande när man är mitt uppe i det som är jobbigt? Stort som smått? Jag gick till doktorn igår därför att hostan jag skrivit om här har pågått alltför länge. Kroppen är trött av att vakna många gånger per natt och den är trött av allergin. Också. Och ja, jag försöker kartlägga saker, lägga pussel i mitt liv och försöka se om jag kan hitta vägar. Alternativa. Eller ibland, som igår hos en läkare på min vårdcentral. Och han var så fin. Förstod. Frågade försynt om jag har ett barnbarn i min närhet. Och det har jag ju! Och när jag tittar i kalendern och jämför med hennes mamma, så har jag förmodligen blivit smittad av lillungen. Och när jag blivit sämre, är efter att jag träffat henne. Han sa att småbarns bakterier är mycket" starkare" och det är viktigt att veta om. Om man har känsliga luftrör, som jag haft hela mitt liv. Inte för att på något sätt "skuldbelägga" bara för att kartlägga. Vad har jag lärt mig? I stort - jag har en konstitution med svaghet runt lungorna. Jag kan behandla mig själv ganska mycket med kost och yoga. Men ibland behöver jag en doktor. I smått - att inte bli irriterad över människor som vill kasta ur sig sina frågor om vad jag lär mig, när jag är sjuk. Människor som ytterst sällan är sjuka. Å andra sidan, vad lär man sig om man alltid är frisk och ser andra vara dåliga? Att man ska vara en god medmänniska kanske? Att man ska inse att man aldrig kan göra andras val, aldrig kasta ur sig frågor som kan uppfattas som cyniska. Det var bara det.

10 kommentarer:

  1. Det var inte så bara.
    Tack än en gång för tänkvärda ord. Det viktiga i att inte bara svälja allt. Vara kritisk, men inte elak. Låta vettet tysta munnen liksom... ibland.

    Bättringskram till dej!

    SvaraRadera
  2. Här kommer en bättringskram till!

    SvaraRadera
  3. Klokt inlägg. Det kan gå till ytterligheterna, i bland, som sagt. Jag håller med om att medkänsla är väl något av det viktiga, att bidra med, till en som tex. är sjuk, och inte det här beskäftiga, som tyvärr kan förekomma både i den allmänna vården, liksom den alternativa.
    Visste man, när bägaren ska rinna över; man kan ju bli sjuk på en sekund sas, skulle man ju göra allt för att inte bli sjuk, men det kan man ju inte veta innan, även om man kan ha aningar. Det är lätt att vara efterklok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du har rätt anonym, det förekommer naturligtvis överallt, det kanske är mer så att man inte riktigt förväntar sig det i "den alternativa delen" av sidan. Men vi behöver alla ta hand om oss i nuet, det är ett som är säkert, man vet aldrig hur det ser ut imorgon. Kram och tack för dina rader!

      Radera
  4. Bra skrivet. Man menar så väl men det blir så fel ibland. Och jag har mer eller mindre slutat tro att saker händer för att man ska lära sig nåt. Shit happends, och man kanske kan lära sig nåt av det om man så väljer att göra. Men det är verkligen upp till var och en och inte för andra att beskäftigt påpeka. Även om de menar väl.
    Skönt om du får hjälp med din hosta. Jag fick högt blodtryck och skulle aldrig komma på tanken att laborera med alternativa metoder förutom att dra ner på saltet och röra på mig, om nu det kan kallas alternativt. Jag tar villigt och glatt en tablett om dagen som den snälla doktorn gett mig om det kan rädda mig från stroke. Man får plocka det bästa från båda världarna.
    Var rädd om dig!
    Kram Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tänker också så, det bästa av två världar. Många sänker sitt blodtryck när de yogar, men det visste du kanske? Apropå att ge goda råd :) Kram!

      Radera
  5. Jo dom där småbarnsbakterierna.. och så kan man inte låta bli att pussa och krama trots snorig lite näsa. Krya på dig kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis så är det ju. Men jag ska vara varsam med mig själv framöver. Kram och tack!

      Radera