fredag 8 juni 2012

Prick 100 årSista fredagen för terminen som jag är hemma och gör min distanskursuppgift. Och sista uppgiften. Och nu är jag klar! Och redan godkänd för att allt annat är godkänt. Vilken lättnad. Jag tassar ut i trädgården i nattlinne. Luften är sval men solen är framme. Vi har en kastanj på vår gård. Den är prick 100 år. I år. Den planterades när huset byggdes. Men den äldsta delen av huset finns inte kvar. Men det är som det ska. Och trädet står där. Ståtligare än någonsin. Och jag lägger mig i en vilstol under. Hör alla humlor och bin som surrar som om jag låg i en gigantisk bikupa. Blommorna på kastanjen har nästan en hypnotisk inverkan på alla små bin. Och på mig. Är så glad åt det där trädet.  En gång för kanske 15 år sedan åkte jag ut mitt i vintern sent en kväll för att krama om det. När lessenhet och ensamhet hade invaderat min bröstkorg. Kanske låter det löjligt. Men jag fick kraft. Av trädet. Ja, det är kletigt och skräpigt, ja det är många gånger jag klivit barfota på en huling från en kastanjs ytterhölje. Men det gör verkligen inget. För när det står där i sin prakt så tänker jag på en mening som jag haft med mig sedan jag var liten flicka och läste i Anne på Grönkulla: -Nej, jag kan verkligen inte leva utan träd! Skön helg på er, må solen lysa över er och hoppas ni får vara nära ett träd :) Åker till Helsingfors imorgon på konferens och åter natten till onsdag. Må gott tills dess!

14 kommentarer:

 1. Grattis! Vilket vackert träd, jag älskar ljuden av bin.

  SvaraRadera
 2. Jag kommer ihåg när jag glatt berättade för en av mina kunder att jag var på så gott humör för att jag just varit ute i skogen och andats tillsammans med en tall. Han tittade liiite konstigt på mig men sa sen att han förstod vad jag menade, för han var en gammal bond-grabb, minsann:)
  Träd är underbara, och vissa mer än andra.
  Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vissa mer än andra :) Tack för dina ord. Kram!

   Radera
 3. Jag skulle önska att det fanns en gilla knapp på bloggen, både för inlägg och kommentarer.
  Wunderbar Bild - andas med en tall
  Fantastisk bra inlägg igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastisk idé med en gillaknapp både för inlägg och andras kommentarer. Den köper jag direkt. Rakt av!

   Radera
 4. Vad härligt med ett stort träd. Vi är ju nybyggare. Första trädet kom i efter ett år eller två. Förra året och förhoppningsvis detta bjöd det på massor av frukt. Jag undrar om det står kvar om hundra år. Ha det så trevligt Helsingfors:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fruktträd är ju också härliga. Hoppas de står kvar lääääänge!

   Radera
 5. det kanns sa skont att krama ett trad.
  trad ar hopp. och investering.
  haromdagen var jag vid ett trad som ar nagra hundra (ca 450!) ar gammalt. helt otroligt, och gagantiskt stort.
  tradkramar till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Snacka om gammalt! Kramar tebaka :)

   Radera
 6. Vi har massor av träd i vår trädgård. Jag har inte stiftat bekantskap än med dessa.. Så mycket som behövts att göra inomhus men nu ska jag ta tag i detta. Det glädjer mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, träd är verkligen underbara, du har något bra framför dig!

   Radera
 7. och jag vet att du gav mig det rådet, när mamma lämnat. att jag skulle söka kraften i träd. och det var så himlens fint av dig, tycker jag.
  Varm kram till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjorde jag? Det kommer jag inte ihåg men blir glad att du påminner. Stor kram tillbaka

   Radera