söndag 17 juni 2012

Kroppen är intelligent

Kroppen vet så mycket. Tänker att allt finns där i oss från början. Om vi låter kroppen göra. Bara. Varit barnvakt åt lilla barnbarnet som nu hunnit bli 9 månader. Och hon gör alla positioner, försöker ställa sig i adho mukka, neråthunden, eller sätter sig i mandukasana, grodan, eller sitter i virasana, hjältepositionen. Och fingrarna, de gör olika slags mudras hela tiden. Helt fantastiskt egentligen. Pratade med Z om det när vi var i Kanjiza senast. Sa att vissa av de handgester och mudras vi gör i den senaste serien Nrttha Sadhana, de gör lilla L också. Of course, sa han, they balance their organs like that. Och tänk att vi sedan lägger allt annat i kroppen också längs vägen, längs livet. Och så tar det tid att knyta upp knutarna. Vilken tur att vi har yogan! Fast egentligen har vi ju allt i oss från början. När vi inte tänker. Bara gör det som kroppen vet. Om vi behandlar den respektfullt och inte kör över den. Låter den vara så intelligent som den är. Om vi tillåter oss att vila när vi behöver och göra när vi behöver. Utan att blanda in sinnet en sekund. Kroppen vet. Vi behöver bara följa.

Bilden är på ett mudra som Emma Balnaves gör, bilden lånad från  shadowyoga.com

6 kommentarer:

 1. jaa, tack vad skönt att äntligen hinna kika in här igen. ska låta kroppen tala mer hos mig idag. jag använder den hårt nu, som ett medel ochinstrument i trädgården, men den talat tydligt om för mig när det blivit för mycket när jag vaknar om morgonen:) tur man kan tjata till sig lite massage. ska titta på liten hur han gör..följa..

  kramar om i sommaren som äntligen kommit..

  ¨Lycke

  SvaraRadera
 2. Så är det. Allt har vi med oss, allt kan och vet vi. Egentligen. Kroppen vet. Bara vi kunde låta bli att blanda in intellektet, egot och våra föreställningar...
  Carina

  SvaraRadera
 3. Ja dom är smarta dom små..innan dom glömmer.. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vi... och så får vi "lära om". Kram!

   Radera
 4. ja, det är ofta jag slås av hur smart vår kropp är, även utanför yogan där jag (tyvärr) mest är. men ändå, att lyssna på den och att lita på den...det är så svårt ibland, så mycket svårare än man tror. men spännande iakttagelse med barnbarnet, väldigt intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Jag blir så förundrad när jag ser alla små rörelser som jag känner väl igen och som varit lite krångligt att lära sig...men det finns ju där. Dolt under några lager.

   Radera