fredag 26 februari 2010

Tandvärk vs värk i tanden

Ibland lever man ett helt liv innan förmiddagsfikat. Idag. Vaknar tät i näsan, det visslar när jag andas. Skrovlig och rosslig. Ingen yoga. Men det visste jag redan igår kväll. Ska till tandläkaren tidigt för en kontroll, sista gången på länge hoppas jag! Kommer ut och det REGNAR. Stora, enorma, iskalla regndroppar. Vem vill ha regn när det finns snö?? Min bil är inträngd av en stor flyttbil. Jag stannar och bara tittar. Bestämmer mig för att det ska gå. SKA GÅ. Och det gör det. Fortfarande lite sur och lätt irriterad inombords tar jag mig till tandläkaren. Det går inte att skynda sig, snön är tung och blöt och folk halkar och slirar. Jag kommer exakt på minuten. Träffar min tandläkare och sedan är jag klar. Väntar vid receptionen för att få min faktura då jag överhör ett samtal mellan tandsköterskan och någon stackare i andra änden. Hon frågar:

-Har du värk? Ont? Har du värk i tanden? Mmm, jaha. Värk i tanden. Men inte tandvärk väl?? Jaha, vi har ont om tider, men värk i tanden är ju inte samma som tandvärk...Kan du vänta till måndag, vi har så ont om tider?! Nä, värk i tanden är inte tandvärk. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Detta övergår mitt förstånd, värk i tanden är inte tandvärk! Det är så crazy att jag inte kan låta bli att le, vilket får tandsköterskan att snörpa ihop sin mun ännu mer. Och hon vägrar mig först en faktura! Kräver kontant betalning... Och jag tror att det beror på mitt leende. Men jag vill inget illa :) Hur är det möjligt?! Att man sitter och pratar med folk som har värk men man hittar på ett eget klassifikationssystem?!
Får lust att lägga min hand över hennes mun, säga scchhh och be henne blunda. Be henne tänka på varför hon är på jobbet, för vems skull och att bara andas.
Men jag gör det inte. Förståss! Men jag har lust. Och jag känner att jag har varken tandvärk eller värk i tanden och dagen kan få börja. Bring it on!

8 kommentarer:

 1. När jag läser "Be henne tänka på varför hon är på jobbet, för vems skull och att bara andas" så händer det något i mig där jag nu sitter, på mitt jobb. Jobbet jag haft i åtta år, men som nu bara är mitt 24 timmar i veckan och som jag egentligen inte alls gillar. Så ja, varför är jag här coh för vems skull. Skapade en del tankar och känslor som jag tror att jag behöver. Tack!

  SvaraRadera
 2. Hahaha Annika, tänk om du skulle lagt handen för hennes mun!!!! Ojojoj, vi behöver nog alla stanna upp och tänka vad det är vi håller på med och bara andas - flera gånger om dagen! Det känns som om de som behöver andas och yoga mest är de som vill det minst, om ni förstår vad jag menar. Men det kanske bara är jag som är en "besserwisser" som tror att jag vet vad som är bäst för andra! Men jag vet ju att det funkar för dig Annika och för mig själv och för så många andra att bara stanna upp ibland och ta det lugnt och andas. Att göra mindre helt enkelt! Kram på dig vännen! /Helena

  SvaraRadera
 3. nästa gång du går dit kan du väl fråga henne vad skillnade är mellan värk i tanden och tandvärk? för det skulle jag så gärna vilja förstå... :)

  SvaraRadera
 4. Ja, mycket ska man höra innan tänderna ramlar av...eller hur det nu var???
  Tycker verkligen du skulle ha lagt handen för hennes mun...jag tror inte att hon är tandsköterska för att hon ser det som ett kall...
  Skulle också vilja veta var det ska göra ont för att vara tandvärk...

  SvaraRadera
 5. stackare, vad jobbigt :( hoppas att det känns bättre snart :)

  ang. vegansk färskost. det är eg. det samma som mjölkfri :) du kan hitta den i ostdisken på t ex ica där den heter "tofuline" och då finns den i både smaksatt och naturell. den aturella är väldigt god tycker jag, men den smaksatta är lite skum i smaken, men det kanske bara är jag som tycker det :p

  ha en bra fredagseftermiddag och helg! kram

  SvaraRadera
 6. Jag blir glad av att läsa detta, att le känns som lösning till allt just nu :-) Jag blir lite nyfiken på vad skillnaden är, mellan värk i tanden och tandvärk, frågade du?

  SvaraRadera
 7. Nej jag gjorde inte det för hon såg ut som ett åskmoln, så det hade känts som att lägga sten på hennes rygg...men fnissig blev jag!

  SvaraRadera
 8. Aj aj då. Nej lägga stenar på någons rygg vill man ju inte.

  SvaraRadera