måndag 2 oktober 2017

Nobelpriset vs.yogakunskapen

Hällregn och början på oktober. Äntligen lite piggare. Firar födelsedag med finlunch på stan och sedan in i mjukiskläderna igen. Lyssnar på radion och hör att Nobelpriset 2017 i medicin går till amerikanerna Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young för deras upptäckter av molekylära mekanismer och den cirkadiska rytmen – vår inre klocka som anpassar kroppen efter dygnet. Det är så spännande när man  börjar titta på det man inom så kallad alternativ medicin vetat länge. Men som vanligt finns det ju inte riktigt och är inte riktigt sant innan vi med våra västerländska glasögon gjort tester och blindtester och allt vad det kallas för att se om det hela är "sant". Jag raljerar lite, men du förstår säkert min poäng.

Eftersom yoga handlar om att rensa sina energikanaler först och främst och sedan kultivera sin energi är det extra viktigt att energiflödena och återhämtningen inombords i just organen sker så friktionsfritt som möjligt.

I min yoga har jag lärt mig att våra organ styrs av en slags klocka eller rytm. Kroppens egen energirytm helt enkelt. Det är alltid samma klockslag som kroppens organ återhämtar sig och oavsett var man befinner sig. Därför är just jetlagen extra jobbig för att hela kroppen, systemet hamnar ur rytm. Något som också nobelpristagarna konstaterar gällande den cirkadiska rytmen. Men sedan ändrar kroppen sig utifrån var man befinner sig. Helt enkelt.
Vaknar man ofta samma tid, innan man ska upp så är det intressant. Organens reningssystem utifrån olika klockslag förklarar när organen jobbar och behöver återhämtning. Den här bilden visar också vilket element som är inblandat i det hela.


Gallan är aktiv mellan kl 12-02 på natten. Gallan står för känslor som irritation och bitterhet. Man säger också att gallan handhar mod och intuition. (Tänker på det gamla uttrycket - att reta gallfeber på någon...)
Leverns tid är 01-03, vårt stora reningsverk. Egentligen börjar den redan klockan 15 på eftermiddagen men den mest aktiva tiden är precis efter midnatt.
Lungornas högst energinivå kommer sedan kl 03-05 och är man stressad, vemodig eller melankolisk är det inte ovanligt att man vaknar här.
Magsäckens tid är klockan 07-09. Magen står för kärlek, trygghet och överlevnad.
Mjälten är kroppens element och har sin maxenergi 09-11. Man brukar säga att mjälten är starkt kopplad till tankeverksamhet. Bukspottkörteln och de Langerhanska öarna producerar insulin och glukon som hjälper till vid matsmältningen och den är verksam samma tid.
Hjärtat får sin energiboost kl 11-13, hjärtat som härbärgerar våra känslor för medmänniskor men även kärleken.
Tunntarm och tolvfingertarmen har sin tid kl 13-15.
Urinblåsan har högsta energiflödet kl 15-17. Urinblåsan brukar kopplas samman med känslor som att man har högt kontrollbehov, prestationsångest och problem med självtilliten. (Kan inte låta bli att tänka på alla urinvägsinfektioner under åren 20-30 år. Det här stämmer för bra.)
Njurarna är nästa organ på tur kl 17-19. Både njurar och binjurar är kopplade till känslor som rädsla och fobier. (Har också haft trassel med njurarna och helt klart har jag härbärgerat mycket rädsla här, det har även visat sig i vissa yogapositioner när jag känt mig helt utlämnad där njurarna jobbar.)
Blodomloppets energi är som högst kl 19-21 och har man problem med cirkulationen kan man känna sig ofokuserad den här tiden på dygnet.
Alla de endokrinologiska organen som sköldkörtel, binjurar, hypofys och hypothalamus återhämtar sig kl 21-23 och därför är det fint om man lägger sig tidigt. (Note to self att försöka lägga mig tidigare.)

Spännande eller hur?

3 kommentarer:

  1. Så intressant!! /Ingrid

    SvaraRadera
  2. Eller hur? Såg att dr Robert Svoboda också skrev om det igår. (Han är den första västerländska person som blev ayurvedisk läkare.) Det var kul att jag skrev före honom ��

    SvaraRadera
  3. Detta är ju så intressant! Har grottat mej i det förut och glad att du påminner mej igen. Har varit bra tankeställare genom åren då jag i perioder vaknat exakt samma klockslag om nätterna och insett att jaha, det är levern, gallan etc. som måste jobba lite för hårt nu av olika orsaker. Och att det så tydligt växlar, beroende på vad som händer i livet och kroppen.

    Kram!

    SvaraRadera