onsdag 3 november 2010

Förlåtelse

Förlåtelse. Det mest missförstådda ordet i sorg och förluster. Handlar om att för sin egen skull ge förlåtelse för en oförrätt eller värre saker man blivit utsatt för. Inte något annat. Man förlåter för sin egen skull. Man kan inte heller be någon om förlåtelse egentligen. Man ber ju då om att den andra parten ska utföra en handling. Inte man själv. Stor skillnad mot att själv be om ursäkt. Eller hur? Inom sorgbearbetningen brukar det vara den svåraste nöten att knäcka. Många känner det som att man säger att det som hände var ok. Eller att man blandar ihop det med att glömma något. En del blandar till och med ihop det hela och säger Jag kan förlåta men glömma gör jag inte... Och i den meningen ligger något annat inbyggt. Vi mixtrar till det för oss. För att egentligen handlar det om det svåraste, att släppa taget om en bättre gårddag. Ett bättre förflutet. Att det som hände inte ska ha hänt. Vad det än är.
Jag har sett två personer på tv den senaste tiden, som imponerat stort på mig, när det gäller det här med förlåtelse. De var klockrena. Den första var Magdalena Graf som deltog i ett program då olika sommarpratare möttes och diskuterade. Hon berättade om sitt liv där hon hade levt med en man som misshandlade henne. Hennes triumf var att hon hade förlåtit, för som hon sa, det gjorde hon för sin egen skull. För att gå vidare och inte bli bitter.
Den andra personen var med i Skavlans program förra lördagen. För 6 år sedan skedde ett spektakulärt rån i Norge. En polis blev skjuten och det var hans son Kjetil Klungland som deltog i programmet. Jag blev så tagen av den mannen. Han hade träffat rånarna. Han var tacksam för att de ville träffa honom. Han hade sett hela bilden. Och han hade förlåtit. För sin egen skull. Och gått vidare. Sett att livet fått en djupare dimension.
Vilka hjältar i det lilla dessa människor är. Och de människor jag träffar i mitt sorgbearbetningsarbete. Att hitta och lösa upp knutarna. För att må bättre själv. För att läka sig själv. Och absolut inte för att säga att svåra brott är ok. Nej. Något man gör för sin egen skull. Förlåtelse.

6 kommentarer:

  1. Så oerhört svårt.
    Visst alldeles säkert bra för egen skull.
    Tankevärt inlägg Annika.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej hej!
    Det är precis som du skriver att vi förlåter för att vilja gå vidare. Inget annat.

    Kramar*
    /V

    SvaraRadera
  3. Otroligt, otroligt viktigt. En del av sorgeprocessen tänker jag. Jag har också förlåtit och gått vidare. Med mina minnen.

    SvaraRadera
  4. bra skrivet, igen.
    tänkte precis att du skulle vara en superb sommarpratare, så mycket olika, viktiga ämnen som du skulle kunna ta upp!
    kram

    SvaraRadera
  5. Tagit mej många år att förstå förlåt. Gör det knappast till fullo ännu, men för min egen skull har jag infört mera förlåt och tack i mitt liv.

    Tack Annika för att du belyser viktiga saker. Naturliga, vardagliga saker som vi så lätt glömmer i vår strävan framåt, litegrann med skygglapparna på... ibland.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Marika - ja men det ger stor utdelning. Kram!
    Viralila - precis. Kram!
    Yogamamma - ja det är det. Och som du säger, man går vidare och minnena är kvar och oftast lättare att bära.
    Sara . Tack! Oj, vilken komplimang. Den ska jag spara i ett särskilt gömme i hjärtat. Kram!
    Nina - Det låter fint, mera förlåt och tack, det behöver vi nog alla ha med oss, Tack själv, KRam!

    SvaraRadera