söndag 4 februari 2018

För att jag har ett val

När jag börjat med nya vanor har de flesta som kommenterat använt fraser som "stackars dig - nu får du inte........... " och där kan man fylla i valfritt ord. Till exempel när jag slutade med snabba onödiga kolhydrater som i pasta t ex, - ojoj stackars dig nu får du inte äta pasta. Osv. Men det handlar varken om vad jag får eller inte eller att det är synd om mig. Det handlar om val jag gör. Och ja, det kan låta präktigt för någon, för mig har det i alla de här valen handlat om hälsan. Om att jag vill må som mitt bästa jag. Därmed inte sagt att jag är nitisk och 100 %-ig, det är jag inte, jag lever fortfarande efter devisen 80/20 vilket för mig fungerar klockrent. Det betyder att jag ibland blir sugen på ett glas vin eller choklad eller något annat och då väljer jag det.
   Det man glömmer bort i det hela är att jag istället bekantat mig med andra saker. Att jag när det gäller kosten hittat mat som sjögräsnudlar, pure pasta, nya mjölsorter som teffmjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, rismjöl osv. Att jag insett att när något går bort så ersätter jag det med något annat nytt. Och är det något jag älskar så är det att testa nya saker. Ny mat. Ny träning. Nya vanor. Kanske är jag ovanlig, de säger att människor är så förändringsobenägna. Men jag är förändringsbenägen. Kanske är det min främst egenskap i fråga om att må bra? Jag testar gärna nya saker. Är inte rädd för att inte gilla något, i så fall låter jag ju bara bli sedan. Inte krångligt eller konstigt alls.
    Eller som med yogan. Jag som älskade att sova länge och inte kunde föreställa mig att gå upp tidigt frivilligt. Och nu gör jag det och dessutom gör jag min yoga då. Och jag tycker att det är värt det. Alla dagar i veckan. Men inget börjar ju så att man hoppar upp en dag och plötsligt är en helt annan. Det hela sker ju stegvis. Men om jag jämför hur jag åt och rörde på mig förr så kunde inte skillnaden vara större. Men inte heller kunde mitt välmående vara större. Men framför allt glädjen. Den sanna.

Glädjen som gör att jag både vaknar och somnar med mitt eget leende. Hur har du det med din glädje?

9 kommentarer:

 1. Ha ha till mig sa folk ofta; "stackars dig som inte äter kött." Det spelade ingen roll att jag sa att det var mitt egna fria val. Att vara glad över att testa nya saker tycker jag är fantastiskt. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt otroligt att människor inte tror att man vet vad man väljer! Kram

   Radera
  2. Dessutom åt jag och min man vegetarisk kost ett år på en folkhögskola vi gick på i mitten på 80-talet. Där stod personalen och vaktade så man inte tog något kött när man hade valt veg. mat. Apropå att vi valde själva!!! Helt rubbat...

   Radera
 2. Känner igen alltför väl!! Folk verkar tycka att allt som inte är mainstream är konstigt och alla ska rätta in sig i ledet...
  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så. Även om mainstream verkligen kan förändras!

   Radera
 3. Åh, jag tycker 'förändringsbenägen' och känner igen mej i det när det kommer till just mat, träning och hälsa överlag. Så uppfriskande att testa nytt, smaka nytt och utforska. Haft en kollega som vägrat, totalvägrat, sätta mat i munnen som hon är det minsta osäker på - lite som Pippi, men tvärtom: "detdär har jag aldrig smakat, alltså kommer jag inte att tycka om det" :D :D Finns massor som jag önskar att jag hade vågat smaka som yngre, men skyller mycket på mor & far, som var ytterst förändringsObenägna, fniss.

  Kram och heja oss, som både vill och vågar ta för oss av livet (s goda)! ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Uppfriskande är rätt ord. Jag hade en yogavän som inte åt något som hon inte hade lagat själv... Det kan ta sig många uttryck det där med att vara rädd för det nya :)
   Ja heja oss och stor kram!

   Radera
 4. Men TACK Annika och övriga för era kloka tankar! Jag brukar känna mig stark i mina val, men just idag ledsen och trött över att mina val alltid granskas, ifrågasätts - och sågas. "Men du måste ju unna dig livets goda (haha det är ju precis det jag gör!). ”Jag har minsann ätit tillsatser i hela mitt liv och inte är det nåt fel på min hälsa.” ”Jag skulle aldrig kunna späka mig på det sättet.”

  Varför är så provocerande för andra att jag yogar, mediterar, äter hälsosamt, väljer bort sociala medier och TV. (Inte 100% alltid, men i det stora hela.) Jag har ju aldrig kritiserat eller fördömt deras val?

  Jag gör nu en 3-veckors detox-kur. Utesluter gluten (pasta, bröd), ris, potatis, mjölkprodukter, socker och koffein. Dricker smoothies på morgonen, sprängfyllda med vitaminer. Nyttiga oljor. Massor av färgrika grönsaker. Äter för första gången på länge varierad, hemlagad mat till både lunch och middag. Inga mackor framför teven (been there…). Enkel men supergod, smakrik mat. Jag kostar i denna kur på mig enbart ekologiska produkter (bara alla kommentarer om DET…). Och har nystartat med yogan. Efter några dagar blev jag förkyld. Alla på jobbet visste då genast (lite triumferande) att det berodde på min kur och på yogan (??). Ja, kanske. Men det är ganska vanligt med sådana symptom under en utrensningsprocess.
  Tack för ordet och kram till er alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg ditt svar först nu! Men jag håller med dig i allt du skriver. Stor kram!

   Radera