onsdag 1 september 2010

Tillfälligheter?

Tror inte på slumpen. På tillfällgheter. Jag tror på synkronisering. Hur konstigt det än kan låta för någon. När någon pratar om något, man ser ett inslag på tv och läser en snutt i en tidning. Samtidigt. Om en person. Om en bok. Om en företeelse. Kanske är det trender. Kanske är det cool stil ibland. Men. MEN. Kan också vara något annat. Kanske? Jag tror det. Saker kommer i ens väg. Yogalärarna från förra helgens kurs, Lotta Bertilsson och Karin Björkegren Jones, pratade om en buddist, zenmästaren Thich Nhat Hanh som har skrivit böcker, poem, grundat ett samhälle i sin exil från Vietnam i Frankrike och gjort en mängd andra underbara insatser för fred och icke-våld - och så skriver min yogavän från andra sidan jordklotet om samma person. Samma vecka. Samma vecka pratar människor, vars omdöme jag värderar högt, om en person jag inte visste mycket om. Bara hört hans namn. Kanske låter som en extrem okunskap om en stor man... Men nu ska jag råda bot på den, beställa först och främst Call Me by My True Names. Och så känns skönlitteraturen inte lika viktig som den gjort en lång period för mig. Dags för lite zenbuddism. Någon som läst något av honom?

Bilden kommer naturligtvis härifrån http://www.plumvillage.org/thay.html

11 kommentarer:

  1. har läst många citat. men ingen hel bok.
    det är väl lite som 'när en fjäril slår ens vingar i .....örebro.....'?
    kram

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag tror också på synkronicitet, och jag läste om just det igår kväll!! Hehe, när man väl är uppmärksam börjar det ske såna saker oftare och oftare. Kram!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset! Har länge velat läsa något inom zen men inte riktigt vetat vad. Nu vet jag var jag börjar..

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Thich Nhat Hanh har ett fantastiskt sätt att uttrycka sig på, en enkelhet om det svåra att leva lyckligt och lugnt i nuet...som ändå är så enkelt när man läser om det ;). Han är en verklig poet!

    För länge sedan lämnade jag en lååånnng lista på buddistisk litteratur till dig och jag är säker på att Hanh fanns med...men då kanske du inte var redo att läsa sådan litteratur. Det sägs inom buddistiska kretsar ;)) att "Buddha visar sig när man är redo att möta honom". Som Zenbuddist är jag naturligtvis glad att du får upp ögonen för annan littertur än böcker kring yoga ;D . Här är några titlar bland alla hans böcker, ALLA hans böcker är läsvärda...små skatter av visdom dragna från lång erfarenhet av dharma.
    "Being Peace", "Our appointment with life", "Peace is every step", "Old Path White Clouds", "Zen Keys", "Present moment, Wonderful moment", "A Joyful Path"

    Några ord från Hanh:

    "Your only practice is seeing with the eyes of compassion and suddenly you suffer much less. This means that you look at others and you try to understand their standpoint, not holding on to your standpoint. The eyes of compassion means the eyes of deep looking, the eyes of understanding"."

    Namaste

    Annelie

    SvaraRadera
  5. Javisst, jag har praktiserat flera helt underbara, små enkla walking meditations inspirerad av honom.
    Det finns så mycket vackert att upptäcka <3
    Siv

    SvaraRadera
  6. Inte tillfälligheter. Mening. Och ett tecken.

    SvaraRadera
  7. Har inte läst nåt men det låter spännande!
    Å jag tror inte heller på slumpen...kram!

    SvaraRadera
  8. Detta låter jätte interessant... blir också sugen på att veta mera!

    SvaraRadera
  9. Tecken. Meningar. Paralleller. Ger mej gåshud och en djup, djup övertygelse om att allt hänger ihop. Det måste bara göra det...

    SvaraRadera
  10. Intressant. Tror inte heller på slumpen. Allt händer av en mening. Sen kan det vara svårt att se meningen i allt som sker med en gång.

    SvaraRadera
  11. Vi är alltså många som tänker på samma sätt. Härligt! Men det visste jag ju :) Och skönt att ni är flera som verkligen känner till hans litteratur och annat.
    Annelie, jag vet att jag fick en lång lista...men du vet hur det kan bli ibland, ibland tappar man långa listor. Men tur att du uppdaterar mig ändå :) Jag verkar behöva det!

    SvaraRadera