måndag 23 april 2018

Sorger och deras bearbetning

Eftersom jag inte har en egen studio längre, har jag inte tagit emot sorgbearbetningar på något år. Men så ringer en äldre dam till mig, 74 år och storgråter i telefonen. Jag kan inte säga nej, vill inte säga nej. Så vi bestämmer att jag ska komma hem till henne, hon bor i en mindre ort, 5 mil från mig. Men jag åker. Och hon är så förtvivlad. Tror som så många andra att det här med läkning av förluster och sorger, det är för alla andra, inte för henne. Hon är smart, påläst och väldigt kunnig i mänskliga beteenden och fallgropar. Och kanske är det hennes största hinder - det intellektuella. Hon tänker för mycket, jag vet för jag känner igen en likadan som mig själv, när jag träffar på dem. Vi pratar och tar oss framåt, bit för bit. Så ringer hon mig och säger att hon inte klarar det här. Och jag vet ju att hon gör det, tror mig veta, utifrån all min erfarenhet. Den säger också att ju äldre du är, ju svårare är det att släppa taget om oförrätter, kärlekslöshet eller vad det nu än handlar om. Man känner liksom igen sitt illamående, sin ångest men man vet ingenting om läkningen som jag pratar om. Det där att förlåta för att själv få frid, aldrig någonsin för att rättfärdiga trauman, övergrepp eller vad det nu än handlar om. Jag önskar att hon ska få frid, att hon ska hitta dit, eftersom hon är så förtvivlad och har försökt så mycket. Saker som att äta antidepressiva medel, som kan vara bra många gånger men som aldrig löser något på sikt. Det är bara något som behandlar symtom. Och ja, ibland är det akut och kanske behövs, men i längden... Hon går hos en psykolog men säger själv; Jag har inga trauman, det är bara sorg. BARA SORG som vill ut. Och det är inte så bara. Till slut blir det så, hur mycket energifrigörande beteenden man än ägnar sig åt. Det vill säga att hålla sig sysselsatt för att inte allt ska rämna inombords. Men jag vet att det går att läka. Jag VET det. Men hon vet inte. Så jag lotsar så varsamt jag bara kan och håller henne i handen.

Har du funderingar på sorgbearbetning som är en känslomässig metod för att läka känslomässiga förluster, kolla in på sorg.se 

Ingen kommer undan sorger och förluster, det är ju en del av livet. Men ibland så är inte relationen klar och då stannar sorgen som ett svart moln inombords och när de molnen blir för många så tränger de sig till slut ut. Det är min fasta övertygelse och även att det går att skingra molnen och hitta glädjen som ligger under ytan.

6 kommentarer:

 1. Annika, jag bara skriver som det är nu, rätt upp å ner - du träffar mig rakt i hjärtat som en budbärare. Det är så det är för mig just nu, det håller inte längre, det bara väller fram i mig, gråt, gråt, känner en sorg som aldrig läker. Förra årets alla vändor i mitt liv då jag sa till de som undrade:"jag är inte känsloorienterad alls i nuläget, jag är sakorienterad. Sådär med stängd dörr för att klara av alla utmaningar från helvetet. Nu har det hunnit ifatt mig och jag har bränt broar och jag sörjer så jag knappt orkar mer. Men, jag har sökt hjälp och väntar bara på kontakt i veckan. Du har inte skrivit på ett tag och så kommer du med detta vackra inlägg. Så fint du berättar. Och jag är trött på att tiga, trött på att orka allt, trött på att vara så jäkla stark jämt, tänker att det är bra att säga någon talar om det som många fler också upplever och tiger om. När det rinner över. Kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh MariaM så skönt att du ändå läser fast det är så glest mellan mina inlägg! Och jag skrev ett avslut men tog bort det för jag vill ändå skriva ibland, kanske lite mer sparsmakat när det är något jag vill ventilera helt enkelt.
   Och ja, sorgerna trycker på och pockar på om de blir för många som är oförlösta eller hur jag ska uttrycka mig. Skönt at du har en kontakt. Stor kram ❤️

   Radera
 2. Ett litet tillägg bara..det går upp och ner som det mesta, kan känna mig enormt glad i livet, bara vakna med allt på rätt plats och tänka att jag ska hålla fast vid det goda, inte tappa bort mig. Men ändå reda ut det som värker. Lite klok känner jag mig ändå.. Tack igen för att du skriver om så viktiga ämnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och det är som vanligt, sorgen är randig svart och vit, ibland är allt som vanligt och sedan rinner det över ändå ibland. Kram kram

   Radera