tisdag 21 juli 2009

Uppvärmningen och dess effekter

Har skrivit om uppvärmningen då och då. Den uppvärmning som man inom Shadowyogan, www.shadowyoga.com lär ut och som har fler funktioner än att "bara" värma upp och stilla sinnet. Man värmer upp kroppen uppifrån och ned med undantag av fotederna som man börjar med. Alla leder snurras 10 varv åt varje håll. Kvinnor börjar åt höger och män åt vänster. Alltid.
För att knyta an till gårdagens inlägg om att dela; Jag har fått en del frågor om det hela så här kommer den kort beskrivet med effekterna först, hoppas det känns ok med engelska och svenska blandat;
Effects of warm up
1. All the joint movements unlock/release vayu.
2. The ankle turns trigger fluids in he body. Lägg ned fotryggen i golvet, bakåt och snurra. Mmm, den känns :)
3. The head movements affect the spine, especially the base/coccyx. Also, because of the effect on the throat, the lower abdomen releases. Huvudet snurrar altså runt sin egen axel kanske man kan säga :) ögonen kan vara slutna för att undvika yrsel.
4. Shoulder rolls release fire/accumulation of pitta, removing excess vayu in the upper back. Försök att ta ut cirkeln fullt ut, dvs skuldrorna rullar ned på ryggen och sedan fram, för att sedan byta håll.
5. Wrist turns release fluid. They also affect the back of the shoulder/shoulder blade area. Knäpp händerna framför bröstkorgen, underarmarna ihop, sänk axlarna Snurra handlederna långamt.
6. Waist rotation affects waist and lower abdomen. It works more on the front of the body. Armarna hänger rakt ned och man roterar i midjan och armarna "skjuter på" med farten som uppstår. Höfterna parallella och framåt hela tiden.
7. Hip circles work more on the back of the body. Höfterna ska rullas ungefär som man skruvar upp en korkskruv.
8. Knee turns work the ankles. Hela fötterna i golvet, hälarna måste vara i hela tiden och man ritar en cirkel med knäna, fötterna tätt ihop. Axlarna rör sig också i "takt" med knärullningarna.
9. Sarpa provides grounding and from this, uppward movements of energy. Sarpa är alltså en övning där man väcker ryggraden till "liv". Stå med axelbredd mellan fötterna.Böj knäna lätt och känn hur ryggen rör sig som en orm, sarpa, början i bäckenet som avslutas i nacken. Upprepa. Man känner oftast direkt var stelheten i ryggen sitter. En del har fullt sjå med att böja knäna maximalt här. Det är inte nödvändigt.

Anteckningarna är blandade från kurser med John Evans, Emma Balnaves och Zhander förståss!

Hoppas ni som undrat förstår och har nytta av det hela :) Om inte, fråga så kanske jag kan svara!

6 kommentarer:

 1. Oj, det var ett maxat program, gör du det varje gång innan du tränar?

  SvaraRadera
 2. Tack annika!
  Nu har jag ordningen klar för mig!

  Yogade hos A igår, i hennes rum mot sjön. Efter passet tog vi ett dopp, det var helt underbart, önskar du hade varit med!

  Om två dagar åker jag på min kurs. Livrädd men peeppad ;)

  Yogan förändrar mig. Grundar mig, ger mig andrum. Tack för att du delar med dig av din kunskap.

  kram syster.
  a

  SvaraRadera
 3. Tja, det kanske låter mer än vad det är eller också är jag bara van. Det tar ju tid förståss om man ökar på antal snurrar :)

  A - tänk om jag hade varit med er! Snart kanske? Åh du kommer att klara dig fint, jag är med dig som en liten tanke på ett hörn av yogamattan och säger - du kan!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Annika hittade din blogg på nätet vet inte om du minns mig jag gick i din grupp innan jag flyttade till Holland. Tränar för mig själv nu för det är för långt till Utrecht som har shadowyoga. Jag saknar yogan i Örebro! Ska försöka pricka in kursen i oktober så att jag är hemma då. Jag var på helgkurs med Emma i maj och det var verkligen bra. Hälsningar Susann

  SvaraRadera
 5. Hej Susann! Självklart kommer jag ihåg dig! Va kul att du hittat hit! Jag antar att du tränat med Nicolette? Och va kul att du också har en blogg :) Jag ska följa den!

  SvaraRadera
 6. Susann! Om du läser här igen...jag lyckas inte kommentera i din blogg, det funkar inte, man måste fylla i ett formulär med din epost också...

  SvaraRadera