måndag 18 december 2017

Glittrande ljud

Ljud. Jag återkommer till det viktiga kring ljud och vibrationer. Och jag tänker att det är så lätt att tänka på sång och musik automatiskt. Eller chanter och mantran inom yogan. Men det är det storstämda, jag tänker på det finstämda också. Det som leder vidare. Som att varje asana har ett eget namn på sanskrit och just det namnet rymmer inte bara information om hur asanan ska utföras, den rymmer faktiskt också ljud. Lyssna på chaturanga dandasana jämfört med plankan, sankatasana jämfört med svanen, adho mukka svanasana jämfört med nedåthunden... Ja ni hör ju själva. Det är något annat att säga grodan jämfört med mandukasana. Det kan tyckas knepigt och krångligt att lära sig men samtidigt rymmer ju sanskritnamnen information om hur du ska utföra just den asanan. Det gäller som vanligt att inte ha för bråttom eller tycka att det är hokus pokus och superkrångligt med att lära sig sanskritnamnen. För de ger också en återklang inombords, en vibration och samtidigt något mer, som är svårt att sätta ord på. Jag hör ofta mina lärares röster säga de olika namnen inombords när jag gör de olika asanas jag har i min practice.
   Något mer som handlar om ljud är att vi gör ljud för varje organ i min yoga. I min avslutning så gör jag ljud som är specifika för varje organ som är viktigt. Det är oerhört svåra ljud att få till, vissa nästan som väsanden. Men jag känner skillnad, jag gör faktiskt det inuti och det är det som är viktigt.
   Ett mudra, handgest, som jag gör ger mig också ljud inuti, ibland som buller numera nästan som en vind över ett slättland och någon gång då och då som en flöjt som spelar gudomligt vackert. Det handlar helt och hållet om att lyssna inåt. När det vackra hörs i mig så blir jag rörd, varje gång. Det slår an något urgammalt, något alldeles eget och samtidigt något som jag delar med alla. Andligt ljud kanske man kan säga?

Jag tänker att vi är så fångade av att chanta och sjunga mantran att vi ibland stannar där, vi går inte vidare till de ljud som finns inuti. Till nästa steg. Ljuden som ingen annan kan höra utom du, de vackraste kombinationer av en slags "musik". Låt oss våga gå vidare i det som inte syns eller hörs på utsidan för det mesta mina vänner, det sker inuti. Det som glittrar i hela dig. Namasté.

6 kommentarer:

  1. Å jag håller med dig!!! Älskar namnen på sanskrit. De ringer också i mig när jag gör min ensamyoga. Fantastiskt fint beskrivet! ��❤️

    SvaraRadera
  2. Fascinerande.
    En ny dimension för mig, ljuden inuti, som du skriver om.

    SvaraRadera