söndag 26 oktober 2014

Yoga Barbie?

Jag har hittat en fantastisk blogg och jag läser med stor behållning hennes slutsatser och tankar kring den smala flexibla, ofta blonda yogapersonen vi ser avbildad allt mer. Jag rekommenderar varmt hennes inlägg.
  När jag läste hos Nina häromdagen kände jag hur min känsla från när jag började använda Instagram för några veckor sedan kom tillbaka. Då fylldes jag av en märklig känsla när jag såg dessa yogabilder vimla förbi, de fyllde mig med mer olust än lust och jag undrar vad det är för meddelande vi vill sända, vi som undervisar i yoga. Vi pratar fint om att alla kroppar har sina utmaningar att hantera och att ytan inte spelar någon roll, men vi visar det aldrig på bild. ALDRIG. Så jag har bestämt mig för att visa mig. På mitt Instagramkonto kan du följa mig om du vill, jag kommer aldrig att visa retuscherad eller stylad "yoga". Jag kommer att då och då i mina bilder visa hur min yoga ser ut, jag är en vanlig människa med hull på mage och andra ställen. Jag är ganska vanlig i min styrka och flexibilitet. Kanske är jag ovanlig med att jag är hängiven och envis, trots att jag inte ser ut som de flesta jag ser på bild runtom i min yogavärld. Det beror förmodligen på att jag har dedikerade, seriösa lärare som lever sin yoga. Som ser bortom ytan eftersom yoga är en helande och andlig practice. Ingen fitness eller stretching. Den missförstådda yogan som stundtals numera ser ut som en karikatyr av sig själv. Jag utmanar dig som också är yogautövare/yogalärare att våga visa bilder på hur det ser ut när du yogar. Ibland. Att vi inte retuscherar oss. Att vi står för de vi är. Är inte det just yoga? #yogaforordinarypeople #ingenposeringsyoga #yogasomdenserutfördeflesta

Bilden har jag lånat från bodydivineyoga.wordpress.com

10 kommentarer:

 1. Dethär är något som växt i/med mej senaste tiden. Som jag till först nästan trodde var mina egna fantasier, men så har det kommit fram på flera håll. En trötthet, en korvstoppning, en urvattning. Fler sidor av samma mynt. Hur yogan blivit något flashigt och trendigt, men man vill inte gå djupare än att ytan ser bra ut. Gör mej trött. Gör mej ledsen. Och jag är såklart med dej. Kram & Sat Nam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syster, vi går tillsammans! kram kram

   Radera
 2. Word och amen på det! Ja du vet ju redan att jag instämmer. Och kanske borde även jag bli bättre på att lägga ut bilder på mig själv när jag gör min yoga. Så att andra får se att det inte finns något som är "perfekt". Inga akrobatiska konster. Ingen Barbie deluxe. Det är bara jag. Med mina begränsningar. Med brister och fel. Med kutig rygg och gamnacke. Men ändå perfekt för att det är jag, som gör det just min kropp klarar av. Utan att pressa den över dess gränser. Utan att stirra på grannen.
  Är så glad att du skriver om detta. Det behövs i tider som dessa!
  Stor kram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stor kram tillbaka! Och ja, vi behöver ju inte hänga ut oss själva, men då och då visa på något annat!

   Radera
 3. Jag har lagt ut någon liten bild på mig när jag yogar med hundstörning...fast sen tyckte jag att jag såg förfärlig ut och tog bort eländet. Man är så fixerad vid att det ska se perfekt ut. Det kommer jag förmodligen aldrig att bli. Fast sen kom jag på att det inte är det det handlar om ju. Det är det som händer där inne. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja perfekt,vad är det egentligen? De flesta som ser bilderna vet inte vad det är de ser egentligen. Tror jag. kram på dig och jag ser gärna på bilder med dig och hunden :)

   Radera
 4. Jag har verkligen reagerat också sedan jag skaffade Instagram för några veckor sedan. Det är ett konstant flöde av olika häftiga poser på häftiga ställen. Kanske hade jag inte reagerat så mycket om inte du med flera hade uppmärksammat mig på det, men jag scrollar i alla fall förbi och väljer bort. Alltid något. Det ger mig ingenting alls. Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur?! Det tar aldrig slut, jag funderar också på hur folk hinner, jag menar, vem tar en yogabild på sig själv varje morgon? Det måste i ärlighetens namn vara så att man tar massor med bilder vid något tillfälle som man sedan pytsar ut. Men vi får ta oss vidare, hoppas bara att de osäkra och sökande också gör det. Kram kram!

   Radera
 5. Läser i kapp och håller med även om jag inte följer så mycket yoga på instagram. Fast det räcker med att följa yogagirl så har man handstående på bild varje dag av en blond smal tjej. Jag eller mina elever ser inte alls ut så, min yoga ser inte alls ut så heller gudskelov! Kram

  SvaraRadera
 6. Yogagirl var jag tvungen att sluta följa, det blev för mycket. Min yoga och jag ser inte heller ut så och det är skönt men det behövs också synas någonstans som jag ser det. Kram kram

  SvaraRadera