lördag 4 november 2017

Vem är din lärares lärare? - Paramaguru

Utifrån responsen på mitt förra inlägg i kommentarer och mail så går jag vidare i mitt funderande. För det är något som är skevt här. Tystnaden som möter elever som ärligt vill lära sig. Och nej, jag pratar absolut inte om att man måste förklara varje lite handvridning man gör. Det faller på sin egen orimlighet. Men att man ska få personlig vägledning då och då av sin lärare - det är inbyggt i själva yogatraditionen. Och om du aldrig får det, eller om du får goddag-yxskaft-svar - då är mitt råd byt lärare helt enkelt. Vad kännetecknar en bra lärare:
  • Kunskap. Kunskap som är levande. När din lärare kan knyta ihop det ni gör med det som händer inombords och i kroppen. Både själsligt och i organen.
  • Erfarenhet av egen träning. Ju längre ju bättre.
  • Ju äldre ju bättre. För man har inte bara utövat yoga längre, man har framför allt levt.  Och ja vi behöver ju inte säga åh det finns 20-åringar som är kloka. Ja det finns det nog, men de har inte levt längre än 20 år. För ju längre jag lever ju mer ser jag vad som sker vid vissa åldrar i livet och vilken energi man har då. Ayurveda när den är klockren i kombination med yogan. Dessutom, allt som händer i livet sker förr eller senare och ju längre du levt ju troligare är det att saker hänt dig. Saker och händelser du kan ta med dig i undervisningen.
  • Att din lärare har en egen lärare. Att linjen är obruten så att säga mellan lärare och elev. Långt bakåt.
Våga fråga när ni har frågestund. Ingen fråga är fel. Fråga också vad din lärare har för lärare. Det är en av de  intressantare frågorna. Idag slår sig många för bröstet och säger med självsäker röst; jag är ingen föjare. Nähä. Vad är du då? En som kan allt själv? Eh. Nej, det fungerar inte så med vilken kunskap som helst som du vill tillgodogöra dig. Och i en andlig disciplin som yogan är behövs vägledning i allra högsta grad. Och det är också en total förminskning av yogans kunskap att man inte skulle behöva en lärare utan att det räcker med att titta inåt. Jag har här kopierat en bit av en text ur bloggen på Yogawithjacob.com Han skriver det så bra, jag önskar jag hade skrivit det. Men jag håller med i allt som står och här kommer det. Ta dig tid och läs:

Idag är yoga mer populärt än någonsin och praktiseras av miljoner människor världen över. Det finns hundratals olika yogastilar och varje dag startas det en ny yogalärarutbildning. Frågan om lineage och rötter är därför i högsta grad aktuell. Yoga är en metod med rötter i Indien och den Vediska filosofin. Traditionellt undervisas yoga från lärare till elev i en nära och djup relation kallad Parampara. Patanjali var en av de första som i sina sutras systematiserade och sammanställde ett praktiskt verk om yoga. För många utövare av yoga räknas Patanjali som en ursprunglig guru. Patanjali är dock en mytologisk figur som troligen levde för ca 2500 år sedan. Du bör alltså även ha lärare som verkar idag. En lärare eller guru är en person som har större kunskap än dig inom metoden och kan som kan vara en vägvisare och hjälpa dig att undvika onödiga misstag. Läraren är i sin tur också elev. Det ingår i systemet att ha någon mer erfaren som kan ge feedback, korrigeringar och se till att du “håller dig på mattan”. Egen praktik, erfarenhetsbaserat lärande och experimenterande är en viktig del inom yoga men du kan inte lära dig yoga utan en lärare. En nära relation till en kompetent och erfaren lärare är ett måste. Det funkar inte heller riktigt att “shoppa runt” bland olika lärare och traditioner. Varje stil har sina unika drag och är alla komplexa och genomtänkta. Kanske kan du under en livsstil lära dig två stilar ordentligt men inte mer. För att komma på djupet inom yoga krävs det att du studerar nära och länge hos en och samma lärare, eller kanske lärare inom samma tradition som står din lärare nära.

Varför är det viktigt att veta vem din lärares lärare är? Målet med yoga är att förstå  dig själv bättre. Detta gör du genom  regelbunden fokuserad praktik och reflektion. Genom att praktisera yoga minskar avidya (okunskap om självet) och du förstår bättre vilka handlingar du behöver göra för att leva mer i linje med hur du verkligen vill leva. Idag är yoga en mångmiljardindustri och det finns absolut inga garantier för att alla lärare och utbildare ärligt strävar efter att undervisa yoga. Det finns pengar att tjäna, kändisskap och exhibitionism kan locka. En miljon följare på instagram och förmågan att  slå knut på sig själv är ingen kvalitetsgaranti. Det är enkelt att hitta yogalärare idag. Men kanske desto svårare att hitta verkligt duktiga lärare. Utbudet är enormt men blir allt mer urvattnat och kommersialiserat. Det är en tråkig utveckling som medför flera problem. En fråga är förstås intentionen. Om målet bara är att tjäna pengar och visa upp sina fysiska förmågor är det förstås inte yoga. Men det är nog rätt få personer som verkligen har den ingången. Vanligare är det att det saknas sammanhang, historia och transparens. Att antalet yogastilar fullkomligt exploderat senaste åren är ett kvitto på detta. Det är helt enkelt inte seriöst. Yoga fungerar inte så att du bara kan hitta på en ny stil efter tycke och smak. Parampara är en essentiell del i det yogiska systemet. Utan en tradition där kunskaper har förts vidare från lärare till elev i flera generationer är det inte yoga. Då får du helt enkelt kalla det du gör något annat.
   
Visst skriver han det bra den gode Jacob?

6 kommentarer:

  1. Ja han skriver verkligen bra. Min lärare var en sådan lärare, men han har låtit yngre förmågor ta vid som känns "utan energi". Framförallt saknas intresset för att föra vidare. Måste leta vidare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det. Håller tummarna för dig!

      Radera
  2. Jag kunde skriva ett par romaner om detta, men jag har inte orden just nu. Jag bugar mej bara inför det du skriver och det Jacob skrivit - för jag går igenom en period då jag bearbetar mycket i min yoga, och det samtidigt händer en del i den yogasfär jag befinner mej i.
    Sat Nam & Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Kan nästan ana mig till det som händer. Sker i alla dynamiska sammanhang om det sker som jag tror. Varm kram!

      Radera
  3. Ja, det är bra skrivet. Jag har letat efter lärare och varit frustrerad över att inte kunna träffa shadow yoga-lärare ofta sedan jag flyttade från Korea men har kommit till ro med att arbetet måste jag göra själv hemma ändå. Strikt skriver Shandor att som ny elev ska man följa sin lärare tätt och dagligen i sex veckor för att sedan kunna öva hemma och få handledning mer sällan. Det har jag inte haft möjlighet till och min utveckling är långsam. Åker på kurs när jag kan och den input det ger är ovärderlig. Som tur är är det en kurs om bara några veckor. Gläder mig massor!
    Hälsningar Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du Shadowyogi? Så spännande. Strikt säger han att du måste lära dig tätt med din lärare, själv gick jag för min första lärare i 8 år. Sedan lyfte Shandor ur mig ur gruppsammanhang och sa att jag skulle träna själv. Det hälsosammaste sa han är att träffa sin lärare en gång om året för uppföljning, korrigering och fortsatt handledning.
      Vem har du lärt dig av? Elaine?
      Ska du träna för Shandor i Australien? Lyckost!

      Radera